Matchrapport: Arsenal-Aston Villa

Arsenal vände och vann trots en man mindre i över en halvlek. Aubameyang med det förlösande segermålet i slutminuterna.

Redan efter en minut så fick Maitland-Niles ett jätte läge efter ett inlägg av Saka men avslutet träffade högsta etage på läktaren istället för målet. Efter tre minuter så hade Aston Villa en farlig kontring som uppstod efter en felpass av Xhaka där Trezeguet kunde sätta fart på högerkanten, slog en tunnel på Ceballos, tog sig in i straffområdet och kunde hitta McGinn snett inåt bakåt som avslutade men rätt på Leno. Samma spelare klippte sen till utanför straffområdet i den tionde minuten och tvingade Leno till en enhandsräddning. Minuten efter tvingades Maitland-Niles dra ner El Ghazi strax utanför straffområdet och dra på sig ett gult kort. Frisparken av El Ghazi rätt på mål. Efter kvarten skapade Arsenal lite oreda i Villas straffområde när Pepes avslut styrdes vidare till Kolasinac som nickade in bollen till Aubameyang i straffområdet som inte fick kontroll över bollen och Heaton kunde fånga bollen. Strax därpå drev Pepe in från kanten i straffområdet, dribblade bort Taylor men avslutet på en täckande Mings ut till hörna. På den efterföljande hörnan kunde tillslut Aubameyang skära in från höger och avsluta med sin vänsterfot men som Heaton räddade. Istället tog gästerna ledningen i anfallet efter när El Ghazi slog ett inlägg bakom Arsenals backlinje där McGinn helt ostört sprang förbi backlinjen och blev helt friställd och bara kunde skarva vidare bollen in bakom Leno från två meter. Dåligt försvarsspel på nytt men inte helt oförtjänt av ett piggt Villa som började de första tjugo minuterna riktigt bra. Minuterna efter ledningsmålet fick gästerna såklart energi, fortsatte sin höga press och vann både första & andrabollar samt hotade Arsenals obalanserade lagdelar med sitt kontringsspel. Efter 25 minuter hade Saka letat sig in centralt mellan Villas mittfältet och försvar, tog emot en passning från Pepe och fick iväg ett tungt skott med sin högerfot precis ovanför ribban. Sista tjugo av första halvlek sjönk gästerna betydligt lägre i banan och Arsenal hade mycket boll men utan att skapa farliga målchanser. I den 38e minuten skulle Maitland-Niles dra på sig sitt andra gula kort för kvällen efter en riktig korkad tackling och satte sina lagkamrater i prekärt läge inför andra halvlek. Underläge 0-1 och en man mindre. Det handlar om att ta smarta beslut i situationer och det är våra spelare sisådär med just nu.

Chambers ersatte Saka till starten av andra halvlek och tog över högerbacksrollen.  Efter en minut orsakade Xhaka ett farligt frisparksläge en meter utanför straffområdet till vänster men frisparken utan resultat. Det var mest ställningskrig fram tills den 58e minuten när Guendouzi bröt en rensning ute på kanten, drev in i straffområdet och blev fälld av Engels som gick in riktigt klumpigt i den duellen. Straff till Arsenal. Aubameyang gav straffen till Pepe som kunde göra sitt första mål i Arsenal-tröjan efter att ha slagit bollen mitt i mål. 1-1! Publiken på Emirates hade inte ens hunnit sätta sig ner innan gästerna skulle ta ledningen på nytt. Sekunderna efter avsparken fick McGinn ett farligt skottläge precis vid straffområdeslinjen efter ett totalt misslyckad försök till rensning av Kolasinac men bollen seglade precis utanför Lenos vänstra stolpe. På den efterföljande utsparken kunde gästerna bryta på mittplan och Grealish fick helt ostört springa tjugo meter rätt ner till straffområdskanten förbi tre Arsenal spelare, spela in bollen till Wesley som klev in framför Luiz och kunde alldeles för enkelt skarva in ett nytt ledningsmål för Villa, nittio sekunder efter kvitteringen. I den 66e minuten tryckte David Luiz dit en frispark med ett tillslag som bara han har som tvingade Heaton till en räddning. I den 69e minuten tog Guendouzi emot en passning från Ceballos, tog några klev framåt, vek in banan och fick iväg ett kraftfullt avslut som tvingade Heaton till en jätteräddning. Minuten efter skarvade  Sokratis vidare en hörna som friställde Aubameyang ute till höger i målgården men anfallaren kom fel till bollen och avslutet högt över. Direkt därefter kom Torreira och Willock in mot Xhaka och Ceballos och det gav energi och effekt omgående. Nu var det Arsenal för hela slanten. Och kvitteringen skulle rättvist komma. I den 81a minuten vann Chambers tillbaka bollen i straffområdet efter sitt inlägg som fastnade på en Villa spelare och kunde med sin yttersida trycka dit 2-2. Minuten senare blir Aubameyang nerdragen precis utanför straffområdet. Skyttekungen tog hand om frisparken själv och lurade Heaton i gästernas mål rejält då Heaton tidigt tog ett kliv till höger och lämnade ett hål vid sin stolpe som Auba givetvis utnyttjade. 3-2 och Emirates var i eufori. Villa försökte och tryckte på i slutet men kom aldrig riktigt nära.

Arsenal visade stor moral och vilja i andra halvlek och det är starkt att göra tre mål med en man mindre. Det tillsammans med tre viktiga poäng (som förvisso är det viktigaste) är det enda som vi kan ta med oss från denna matchen. Arsenals kollektiva försvarsspel är fortsatt under all kritik tillsammans med ett dåligt positionsspel vilket gör att vi fortsatt släpper till väldigt många avslut mot oss. Det finns såklart många frågetecken inför fortsättningen och det krävs en rejält mycket bättre insats mot United i nästa omgång om det ska bli poäng. De två senaste ligainsatserna har inte varit bra alls så därför ska vi vara tacksamma över de fyra poängen som gavs. Nu hoppas jag att Holding, Bellerin och Tierney alla får speltid i ligacupen imorgon och närmar sig spel i ligan för det kommer att behövas. Den saken är säker.

Come on you Gunners!

 

Matchens spelare i Arsenal

Guendouzi

Den enda spelaren som stack ut över huvud taget här och sista halvtimmen var han överallt. Vann nästan varje närkamp då, drev upp tempot, skapade lägen och fick med sig en straff. En stor bidragande orsak till de tre poängen.

Matteo Guendouzi
5/5

Laguppställning

Leno
Maitland-Niles, Sokratis, Luiz, Kolasinac
Guendouzi, Xhaka
Ceballos
Pepe, Aubameyang, Saka

Byten:
Maitland-Niles > Chambers '45
Ceballos > Torreira '72
Xhaka > Willock '72

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *