Matchrapport: Arsenal-Crystal Palace

Arsenal kryssade när Kieran Tierney gjorde en pigg Premier League debut. Men rubrikerna efteråt skulle handla om annat än det fotbollsmässiga.

Två hörnor inom loppet av två minuter resulterade i två hemmamål. Först så nickade Xhaka ner bollen till Sokratis som kunde trycka dit 1-0 med sin högerfot efter sju minuter. Minuten senare så var det dags igen när Lacazette var starkast i första ytan och kunde nickskarva vidare bollen till en fristående David Luiz på bortre stolpen som slog in 2-0. Matchen kunde ha varit helt död efter tolv minuter när Lacazette efter ett inspel från Tierney avslutade med sin vänsterfot och tvingade Hennessey till en riktigt bra räddning.  Två minuter senare friställde Guendouzi med en fin långboll, Aubameyang från mittplan men Ward han tillbaka och störde skyttekungen tillräckligt så avslutet långt utanför. Arsenal var det bättre laget första halvtimmen och hade kontroll där Crystal Palace inte skapade något farligt framåt. Men som alltid med Arsenal numera så skapar inte motståndarna egna målchanser ja då måste Arsenal istället ge bort mål och målchanser.  Efter knappa halvtimmen så fick Zaha bollen ute på vänsterkanten som drev in i straffområdet, gjorde en dragning mot Chambers som satte ut sitt ben och Zaha föll pladask. Domaren Martin Atkinson dömde frispark till Arsenal och varnade Zaha för filmning. Sen klev VAR-rummet in i handlingen och dömde straff istället. Även om Zaha förstärkte och kastade sig som en flygande svan så var det oerhört klumpigt av Chambers att ens sätta sig i den situationen från första början. Milivojevic klev fram och gjorde som han alltid gör från elva meter nämligen mål. Resterande del av halvleken så var det mest kamp där det inte skapades något värt att nämna fram tills minuterna innan halvtidsvilan när Pepe först avslutade precis utanför stolpen men befann sig dessutom i offsideposition och där Van Aanholt tvingade Leno till en räddning när han fick till ett hårt avslut för att vara med sin högerfot. 2-1 efter första halvlek!

Crystal Palace satte tryck direkt i inledningen av andra halvlek där Arsenal slog ifrån sig och gnällde på domaren då Palace fick med sig varje avblåsning. Och gästerna skulle få utdelning för sin fina inledning. I den 52:a minuten så fick McArthur en djupledsboll på sin vänsterkant och fick ohotat slå ett inlägg där lilla Ayew dök upp helt ensam när David Luiz stod och sov och kunde enkelt nicka in kvitteringen. Återigen ett oerhört svagt ingripande försvarsmässigt. Efter kvarten i andra så gick Xhaka ut och Saka ersatte i ett taktiskt byte för att gå för segermålet. Xhaka bestämde sig för att kasta kaptensbindeln i backen, långsamt gå av planen, hålla handen mot örat & säga till Arsenal fansen att fuck off samt dra av sig tröjan och gå direkt ner  i spelartunneln. Detta efter ett sarkastiskt jubel när bytet annonserades och sen ett högt buande när han långsamt promenerade av planen som om att vi hade en stor ledning att luta oss tillbaka mot. Oavsett hur fansen beter sig och hur arg man än är så är det naturligtvis fullständigt oacceptabelt att som lagkapten agera på det viset och i min bok så finns det ingen väg tillbaka från detta över huvud taget. Och då menar jag inte bara att kaptensbindeln ska ryka utan att han inte ska göra en sekund till på planen i Arsenal-tröjan någonsin. Det är inget annat än en självklarhet att det måste vara den enda möjliga utgången från det här. Ni har inga problem att sätta ett exempel av Özil utan att han har gjort något och utan att ens meddela oss supportrar om varför han inte finns med i matchtruppen vecka ut och vecka in så då måste ju naturligtvis ett sånt här agerande få extremt hårda konsekvenser också. Bytet fick effekt direkt och bara två minuter senare skulle Arsenal skapa sin första målchans i andra halvlek när Lacazette friställde Chambers i straffområdet som spelade in bollen i målgården där Ward glidtacklade tillbaka bollen till Chambers som vred och vände innan han avslutade en bit utanför. Och nu satte Arsenal tryck mot Palace-målet även om dem riktigt farliga målchanserna uteblev. I den 72:a minuten chippade Guendouzi fram bollen till Lacazette i straffområdet som avslutade i utsidan av stolpen från snäv vinkel. Arsenal fortsatte att äga bollen och i den 83:e minuten så kom äntligen hemmalagets ledningsmål via en ny hörna där det blev kaos i straffområdet innan Sokratis till slut kunde slå in sitt andra för kvällen. TRODDE VI ALLA. Men då dök VAR upp på nytt och hittade en obegriplig foul på Milivojevic i skedet tidigare och målet dömdes bort från kontrollrummet. Minuterna senare avslutade David Luiz i straffområdet efter ett fint förarbete av Guendouzi och tvingade Hennessey till en jätte räddning. Direkt på tilläggstiden skapade gästerna en farlig möjlighet där Zaha avslutade precis utanför stolpen.

Det andas ingen positivitet och självförtroende kring dagens Arsenal den saken är säker. Att på nytt ge bort poäng som har varit en återkommande faktor trots en tidig 2-0 ledning hemma mot Crystal Palace är så otroligt dåligt att jag blir mörkrädd. VAR hit och VAR dit. Ja den skiten har påverkat men återigen så vill jag peka på att det definitivt inte är orsaken till resultaten och hur det har sett ut i ligaspelet denna säsongen. För faktum är att vi fortfarande bara har gjort 90 bra minuter i en av TIO ligamatcher hittills. Och det är anledningen tillsammans med att det helt enkelt är för dålig kvalité individuellt som kollektivt samt att vi ser en utveckling som står helt still. Emery bär det yttersta ansvaret för utvecklingen på plan och den har tyvärr stått stilla väldigt länge så då är kritiken mot honom befogad. Någon form av förändring måste iallafall ske nu för annars kan klubben glömma topp-4 denna säsongen och kommande säsonger. Och att missa topp-4 denna säsongen när förutsättningarna för konkurrenterna ser ut som dem gör hade varit under all kritik. Får detta bara fortgå så kommer snart de fyra poängen upp till fjärdeplatsen vara betydligt större och tillslut bortom räckhåll.

Matchens spelare i Arsenal

Sokratis

Idag var den gode greken riktigt bra. Vann bollar, nickdueller, brytningar och toppade det med två mål där bara ett horribelt godkändes.

Sokratis Papastathopoulos
5/5

Laguppställning

Leno
Chambers, Sokratis, Luiz, Tierney
Pepe, Guendouzi, Xhaka, Ceballos
Lacazette, Aubameyang

Byten:
Xhaka > Saka '60
Tierney > Kolasinac '75

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *