Matchrapport: Arsenal-Tottenham

Delad poäng i North London Derby som innehöll allt som detta möte ska innehålla.

Arsenal inledde klart bäst, vann både första & andrabollar och satte rejäl press på Tottenhams försvar som bara fick slå långt inledningsvis. Tottenham försökte dra ner på tempot och höll i bollen djupt. Efter 10 minuter så skulle dock gästernas långbollar ge resultat efter att Sokratis fått för sig att ta några steg framåt och gå upp i samma duell som Xhaka på mittplan vilket lämnade en tom yta bakom när Kane vann den duellen vilket lämnade Luiz ensam centralt. Luiz valde då att gå upp och chansstöta mot Son istället för att falla vilket gjorde att Son tog sig förbi enkelt och kunde senare servera Lamela som fick iväg ett en strumprullare mot Leno som förflyttade sig precis i avslutsläget och inte var positionerad rätt vilket gjorde att han släppte en retur rätt ut till Eriksen som kunde rulla in bollen i tomt mål från en meter. Riktigt svagt av Sokratis i första läget som missbedömde situationen, kom helt fel och lämnade ett stort hål bakom sig. Det spreds sig en osäkerhet i Arsenals defensiv efter gästernas ledningsmål vilket ledde till att Tottenham kunde skapa flera farligheter via kontringar efter målet där Leno fick göra några bra räddningar. Arsenal hade spelet, skapade målchanser och skaffade sig ett rejält övertag på Tottenhams högersida där Kolasinac och Aubameyang kom förbi Sanchez och Sissoko mest hela tiden. Strax innan halvtidsvilan var det återigen dags för ett nytt hjärnsläpp av Xhaka när vår lagkapten vårdslöst kastade sig in med dobbarna före och kapade Son i straffområdet. Helt obegripligt för de flesta men väldigt begripligt för Xhaka. Så ska naturligtvis inte en kapten agera och därför går det såklart att argumentera för om den gode schweizaren verkligen ska vara lagkapten eller inte. Harry Kane kunde som alltid göra mål från straffpunkten och ge Tottenham en 2-0 ledning efter 40 minuter. Det speglade inte matchbilden alls men enskilda spelares individuella misstag som inte ens ska få förekomma på pojknivå kostar mot bättre lag. Och det är en orsak till att Arsenal inte kan utmana om någon ligatitel. Arsenal skulle dock hinna få utdelning innan Atkinson blåste av för halvtidsvilan. Sissoko rensade iväg bollen i panik precis utanför eget straffområde där Guendouzi starkt var först på andrabollen och hittade Pepe som i sin tur hittade in till Lacazette i straffområdet som tog sig förbi sin försvarare och kunde dunka in reduceringen sekunderna innan tilläggstiden var slut. Det gav mig, publiken och spelarna energi och tro igen och var så välförtjänt.

I andra halvlek så var det bara Arsenal första kvarten där Tottenham hade väldigt svårt med hemmalagets höga press där Arsenal vann alla bollar och skapade två jättechanser där kvitteringen borde kommit. Först så tvingade Guendouzis skott Lloris till en jätte räddning och på den efterföljande hörnan så nickskarvade Lacazette vidare bollen till en helt fri yta där Kolasinac bara skulle lägga in bollen i öppet mål men fick bara fram tåspetsen och bollen letade sig precis utanför. Tottenham hotade Arsenal med sina kontringar ju längre matchen led där Kane bland annat hade ett skott i stolpen. Dani Ceballos ersatte en tröttkörd Torreria efter knappa knappa tjugo i andra (ett byte som jag väntade på) och det gav energi och höll på att resultera i ett kvitteringsmål omgående när Ceballos drog till strax utanför straffområdet och tvingade Lloris att styra ut till hörna. Kvitteringen skulle till slut komma när Guendouzi vände om utanför straffområdet och slog in bollen perfekt bakom Tottenhams backlinje där vår allas skyttekung Aubameyang dök upp och kunde stöta in bollen med tåspetsen till 2-2! SÅ RÄTTVIST! Efter målet så går verkligen Arsenal för ett segermål vilket resulterade till ett konstant böljande spel fram och tillbaka sista tjugo minuterna vilket var hemskt för mitt psyke och hjärta där man gick fram hopp till förtvivlan vartannat anfall. Spelarna var helt slutkörda av det böljande spelet och det lämnade stora hål i banan där mittfältet knappt orkade tillbaka hem i slutet. Det blev dock inga fler mål på Emirates utan slutresultatet skrevs till 2-2.

Direkt efter slutsignalen så var jag helt skakis men även besviken över resultatet. Det var så mycket känslor i kroppen just då att jag kände att jag behövde ge det en dag innan jag började reflektera över matchen. Arsenal var det klart bättre laget över 90 minuter. Det är inget att säga om det. Tottenham blev tagna av Arsenals aggressivitet och höga presspel. Även om Arsenal borde ha gjort fler mål så skapade även Tottenham tillräckligt för att kunna ha gjort fler. Det håller inte att bjuda på mål som Arsenal gör om det ska bli tre poäng. Så enkelt är det. Det fanns många positiva delar från insatsen att ta med som lovar väldigt gott för fortsättningen av säsongen. Det är starkt att komma tillbaka från ett 0-2 underläge efter 45 spelade minuter mot sina värsta rivaler. Även om det fortfarande finns en del frågetecken kvar så har vi fått väldigt många styrkebesked i dagens Arsenal.

Come on you Gunners!

Matchens spelare i Arsenal

Guendouzi

Guendouzi gör sin överlägset bästa match i Arsenal-tröjan. Idag var han överallt och vann bollar, ville framåt när han fick bollen och var källan till båda målen framåt. Hatten av!

Matteo Guendouzi
5/5

Laguppställning

Leno
Maitland-Niles, Sokratis, Luiz, Kolasinac
Torreira, Xhaka, Guendouzi
Pepe, Lacazette, Aubameyang

Byten:
Torreira > Ceballos '63
Lacazette > Mkhitaryan '67

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *