Matchrapport: Crystal Palace-Arsenal

Första halvtimman så hade Arsenal bollen konstant och vann alla första och andrabollar medans Palace försvarade sig lågt med hela laget. Det fanns ingen intensitet och bolltempot var lågt där Palace inte satte någon press utan lät gästerna spela runt bollen. Men då och då ökade Arsenal bolltempot och det gav resultat. Efter tolv minuter stod Arsenal för ett anfall direkt från skolboken där bollen gick på ett tillslag från start till slut. Luiz till Özil till Lacazette som frispelade Aubameyang som kliniskt rullade in 1-0. Matchbilden fortsatte på exakt samma sätt efter målet där Arsenal fick rulla runt bollen men hade svårt att skapa något i sista tredjedelen medans Crystal Palace fortsatt sjönk lågt och hade inget anfallsspel över huvud taget. Några domslut och hårdare spel efter en halvtimme gjorde att matchen tände till och fick intensitet där Palace också började sätta press och fick ha boll på offensiv planhalva. Hemmalagets enda skott mot mål och på mål kom fem minuter innan halvtidsvilan när Kouyate avlossade ett skott precis vid straffområdskanten men avslutet rätt på Leno. Det var en chansfattig första halvlek med lågt tempo där Arsenal hade bollen.

I halvtidsvilan tvingades Arsenals bästa spelare under första halvlek och de senaste veckorna Torreira utgå av någon form av känning eller skada och ersattes av Guendouzi. Och så fort det bytet annonserades så smög det in en oroskänsla och lite ångest i min kropp med tanke på hur dominant och extremt viktig Torreira har varit i matcherna under ledning av Arteta och hur svag Guendouzi har varit de senaste månaderna.  Crystal Palace flyttade upp positionerna till starten av andra halvlek som innehöll mycket kamp där hemmalaget nu hade krigat sig in i matchen. Nio minuter in så skulle Crystal Palace ha marginalerna med sig och få in en kvittering när Jordan Ayews skott olyckligt styrdes på David Luiz in bakom Leno i mål. Kvitteringsmålet gav mängder av energi till hemmalaget som nu pressade högt och vann första och andrabollar medans Arsenal blev tagna av stunden och såg energilösa ut. I den 60:e minuten nådde David Luiz högst på en hörna från Pepe men nicken i nätet ovanför ribban. I den 65e minuten så fick Aubameyang direkt rött kort efter var-check. Även om det inte var avsiktligt från Auba så tog tacklingen riktigt illa med dobbarna före där benet vek sig. Det var olyckligt men samtidigt så var det röda kortet inte mycket att diskutera. Riktigt tungt för fortsättningen av matchen och det faktum att han nu med största sannolikhet kommer missa de tre kommande matcherna också. Trots en man mer för Palace sista halvtimman så hade hemmalaget väldigt svårt att skapa några heta målchanser och kom inte upp i samma intensitet som innan utvisningen. Den enda möjligheten the Eagles skapade kom i den 78:e minuten där det blev lite oreda i straffområdet där Sokratis blev en räddande ängel när han rensade en boll på mållinjen. Istället så var det Arsenal som skulle få en jättechans till ett segermål. I den 82:e minuten spelade Martinelli in bollen till Lacazette i straffområdet som spelade ut bollen till Pepe som avslutade en kanon med sin vänsterfot som träffade insida stolpe där returen gick rätt ut till en fristående Lacazette som avslutade rätt på Vicente Guaita i hemmamålet. Och nu var det Arsenal som låg närmre ett ledningsmål trots en man mindre. Det blev dock inga fler målchanser värt att nämna sista tio och matchen slutade 1-1.

I slutändan så var det en rättvis poäng för de båda lagen även om Arsenal var det laget som låg närmare segern. Det var på nytt en solid Arsenal prestation (något som vi definitivt inte har blivit bortskämda under Emery) och det är det enda viktiga som vi ska lägga fokus och bygga vidare på nu. En del supportrar verkar fortfarande ha förhoppningar om en topp-4 placering men jag personligen tycker inte det är realistiskt att ha den målsättningen alls. Man får inte glömma bort att Arteta tog över Arsenal i ett hemskt och kritiskt läge med det sämsta facit sedan 80-talet och mil efter toppen. Det är häpnadsväckande att på så få veckor utan någon försäsong under Arteta (i det prekära läget som vi var i när han tillträde) fått se denna stora skillnad i prestationer och inställning. Det enda som jag vill se under resterande del av säsongen är om spelarna klarar av att fortsätta på den inslagna vägen vecka ut och vecka in. För om dem skulle göra det ja då ska vi supportrar vara nöjda med säsongen i slutändan oavsett placering i ligan med tanke på hur extremt långt ner i skiten vi var innan denna förändring. Om Arsenal skulle närma sig en topp-4 placering och gå långt i FA-cupen och Europa League ja då ska vi vara väldigt nöjda med säsongen. Jag gillar förändringen som är under utveckling nu och Arsenal kan inte vinna varje match och bara köra över allt motstånd i samtliga nittio minuter i varje match som vissa supportrar verkar tro. Vi måste vara realistiska, ha tålamod och acceptera att detta kommer ta tid. Jag gillar vad jag ser av Arsenal nu i jämförelse hur det såg ut för bara några veckor sen och därför är jag positiv inför framtiden.

Come on you Gunners!

 

Matchens spelare i Arsenal

Idag lyfter jag ingen enskild spelare utan istället så vill jag lyfta Arsenals kollektiva försvarsspel som har förbättrats enormt sedan Arteta tog över vid rodret. Vi släppte till upp emot 25 avslut vecka ut och vecka in under Emery och den sista tiden så var det tragiskt att se. Vi har inte varit i närheten av att släppa till hälften så många avslutslägen i någon av de fyra ligamatcherna med Arteta som tränare. Torreira får spela och han får spela i sin rätta position och har varit en av dem bästa i ligan sen dess. David Luiz har höjt sig rejält och varit riktigt stabil där han styr Arsenals uppbyggnad på ett effektivt sätt med både korta och långa bollar.

Laguppställning

Leno
Maitland-Niles, Sokratis, Luiz, Kolasinac
Torreira, Xhaka
Pepe, Özil, Aubameyang
Lacazette

Byten:
Torreira > Guendouzi '45
Özil > Martinelli '70
Lacazette > Nelson '92

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *