Matchrapport: Liverpool-Arsenal

Säsongens första förlust kom som väntat när Arsenal gästade Liverpool och Anfield under lördagskvällen.

Efter matchen hörde jag allt från Mourinho-fotboll, Emery är en clown, David Luiz är sämst, vi ska vara tok-offensiva, pajas-uttagning till en bedrövlig taktik och matchplan. Då undrar jag helt seriöst hur ni ser på fotboll?

Liverpool är världens bästa omställningslag som är totalt skoningslösa när dem attackerar sin motståndare i obalans men det verkar inte supportrar förstå. Hade Arsenal varit naiva och ställt upp (som många supportrar ville) med vår absolut mest offensiva elva där vi ska ha ett högt, aggressivt försvarsspel och presspel över hela banan som vi kan ha mot många andra lag så hade vi åkt på tre, fyra mål i backen första halvtimmen. Emery’s matchplan fungerade mer eller mindre klockrent i första halvlek där han stängde igen ytan centralt. Ja, Arsenal släppte till kanterna för mycket kan tyckas men Alexander-Arnold och Robertson som slog 24 inlägg tillsammans därifrån under första halvleken så kunde vår defensiv avstyra det i samtliga fall. Sokratis och David Luiz var klippor i mittlåset och stod rätt hela tiden trots att dem inte har många minuter tillsammans. Vi fightades som ett lag och jag kan inte minnas när jag såg Arsenal offra sig så i försvarsspelet med så många täckta skott. Trots att Liverpool hade bollen hela halvleken så borde Arsenal gått in i halvtidsvilan med en ledning. För om vi ska vara ärliga så skapade Liverpool bara en farlig målchans i första halvlek och det efter säsongens bjudning av Ceballos som helt friställde Mane i straffområdet med sin indianare/Xhaka’re. Det är inte många spelare som kan hota Liverpools försvar så mycket som Pepe gjorde under gårdagen. Hans djupledslöpningar, snabbhet och tekniska förmåga gjorde Liverpools försvarsspelare mer försiktiga än vanligt och var Arsenals vapen framåt tillsammans med Aubameyang längst fram så kom dem till varsin jättechans där båda borde ha gjort varsitt mål. Det var ju bara deras individuella förmåga i avslutslägena som var för dålig och inget annat. Lägg där till en för svagt individuell insats på Liverpools hörna i minut 41 när hemmalagets ledningsmål kom till via Matips panna. 1-0 kunde/borde lika gärna varit 0-2 efter första trekvarten. 

Matchen dör helt efter några mardrömsminuter i andra halvlek när David Luiz först orsakar straff direkt i öppningen och minuterna senare säljer sig alldeles för lätt vilket genererar ett friläge och att Salah kan göra både 2 & 3-0 till Liverpool. Detta kom inte som en överraskning för någon supporter som följer ligan utan vi visste om att vi kommer få dessa individuella misstagen från Luiz så därför förstår jag inte att han hängs ut så hårt som han gör från många supportrar. Detta är fortfarande en uppgradering mot Mustafi och Koscielny som båda två har stått för enormt många misstag individuellt sätt varav den sistnämnda inte har hängts ut på samma sätt när han år efter år har begått många misstag och definitivt inte har varit någon gud i centrallinjen i de stora matcherna. David Luiz var riktigt stabil i första halvlek och kommer ge oss en bättre trygghet i många matcher framöver. Men sen kommer några matcher när de individuella misstagen åker fram likt under matchen igår. Det är så det är med den gode brasilianaren. Rob Holding är inte långt ifrån en comeback nu och är den spelaren som kommer att få konkurrera om platsen jämte Sokratis i mittlåset. Chambers ska inte ha en startplats i mina ögon. Lucas Torreira kunde snygga till siffrorna i slutminuterna till 3-1.

Det finns så många av oss supportrar som tror att dem är tränare och att det bara är att ställa ut den “bästa offensiva elvan på pappret” mot Europas bästa lag på bortaplan men så enkelt är det ju tyvärr inte. PSG, Bayern Munchen, Barcelona, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham misslyckades allihopa av med att besegra Liverpool med olika taktiker på Anfield i Champions League och ligaspelet ifjol. Liverpool är kanske världens mest kompletta lag som utgör definitionen av ett färdigt bygge som kan varandra utan och innan. Arsenal har tagit steg framåt sen förra säsongen men är långt ifrån ett färdigt bygge där många nyförvärv ska in i en ny klubb och spelsätt och det tar tid att bli samspelta. Sen tycker man olika och ser på saker på olika sätt som människa och supporter men som alltid är detta mina personliga åsikter och jag kan faktiskt inte förstå alla oroligheter över insatsen igår som alla supportrar spyr galla över utan tvärtom lämnade jag matchen med en känsla där det fanns mycket positiva saker att ta med och att vi är på rätt väg. Sen ska man naturligtvis bli besviken efter en förlust vilket jag också blev. Det kommer bli en helt annan match i derbyt på söndag var så säkra!

Matchens spelare i Arsenal

Pepe

Ett ständigt hot offensivt med sin snabbhet, rörlighet och dribblingar. Avslut och passningsspel lämnade mer att önska men tar steg framåt varje match. Kommer bli ett av Arsenals farligaste vapen över tid.

Nicolas Pepe
5/5

Laguppställning

Leno
Maitland-Niles, Luiz, Sokratis, Monreal
Guendouzi, Xhaka, Willock
Ceballos
Pepe, Aubameyang

Byten:
Ceballos > Torreira '61
Willock > Lacazette '81
Guendouzi > Mkhitaryan '86

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *