Matchrapport: Vitoria-Arsenal

Trots en horribelt dålig första halvlek av Arsenal så räckte det till poäng i Portugal.
 
Om man ska förklara hur illa det står till med dagens Arsenal så är det bara att visa en repris från första halvlek från denna matchen för att förstå hur extremt genomuselt det är. Därför måste en förändring ske NU. Det är försent på lördag kväll när vi har förlorat ytterligare en fotbollsmatch och är NIO poäng bakom fjärdeplatsen redan efter tolv omgångar. Men resultatet på lördag spelar ingen roll för oavsett om Arsenal på något sätt skulle lyckas vinna den matchen så står utvecklingen fortfarande helt still och har man inget grundspel att förlita sig på då så kommer man inte heller kunna vinna matcher regelbundet. Första halvlek i Portugal var nog den sämsta halvleken som jag har sett under ledning av Unai Emery. Arsenal har en av Europas bredaste trupper när vi är skadefria så insatsen idag går inte att skylla på att det var en svag elva. Det var en stark elva (i jämförelse mot motståndet) som man ska kunna begära extremt mycket mer av än vad vi fick se idag. Och när inte ens Emery kan få våra spelare motiverade i en Europa-match då är det något som är riktigt fel. Den saken är säker. Hemmalaget kom till tio avslut redan under första halvlek där flertalet var bra lägen och med bättre kvalité i avslutslägena så hade Vitoria mycket väl kunnat leda med 3,4-0 i halvtid och då överdriver jag inte över huvud taget. För det fanns noll inställning, noll rörelse och noll intensitet hos bortalaget lägg där till noll kreativitet framåt där bollen bara gick i sidled när de väl hade den och att det var för långt mellan lagdelarna hos Arsenal vilket gjorde att hemmalaget fick komma till avslut efter avslut (första redan efter 20 sekunder) under första halvlek. Detta mot ett lag som har tagit noll poäng i gruppen och som aldrig någonsin har varit i närheten av att vinna en ligatitel. Men skillnaden är att Vitoria är just ett LAG som jobbar för varandra där varje spelare vet exakt vad de ska göra på planen. 0-0 i halvlek speglade verkligen inte matchen.
 

I andra halvlek får inte hemmalaget till i närheten av samma tryck som i första halvlek utan Arsenal fick mer boll och en klart mer kontrollerande halvlek men fortsatte att spela bollen i sidled och hade fortfarande inte skapat ett avslut på mål. Det skulle ta 80 (ÅTTIO) minuter innan Arsenal skulle få sitt första avslut på mål och sjukt nog gick det avslutet även i mål. Pepe slog in en fin frispark i straffområdet där Mustafi nådde högst och kunde nicka in ledningsmålet i det bortre hörnet. Hemmalaget hade svårt att skapa något av kvalité under de sista tio minuterna av ordinarie speltid men skulle på stopptid välförtjänt över hela matchen få in kvitteringen. Efter en tilltrasslad situation i straffområdet kunde tillslut Duarte cykelsparka in kvitteringsmålet för hemmalaget. Direkt efter målet blev Arsenal lika passiva som i första halvlek och Vitoria var nära två gånger om att få in sitt andra mål under stopptiden men resultatet stod sig matchen ut och Arsenal tappade en ledning för fjärde matchen i rad. Resultatet i sig här är inte det relevanta utan det enda viktiga är det spelmässiga. Man brukar prata om att man i vissa matcher behöver ta fram en plan B men Arsenal har inte ens en plan A. Detta är så tydligt nu så att man blir mörkrädd. Och då kan man göra som många supportrar verkar tycka nämligen att sitta hel tyst och låta Emery ta ner oss ÄNNU djupare i träsket resterande delen av säsongen där ingen spelare utvecklas alls. Eller så kan man istället agera nu när det fortfarande finns möjligheter att rädda denna säsongen. Och allt detta prat om att det inte finns någon garanti för att det blir bättre om man byter tränare mitt under säsongen. Nej det kan ju ingen veta för ingen människa kan ju se in i framtiden men det kan faktiskt inte bli sämre än vad det är nu. Jag hade hellre slutat tia tabellen i år med en ny tränare som får våra spelare att veta vad dem ska göra på plan med en tydlig spelidé och som utvecklas än att sluta femma i ligan med en utveckling som står still alla dagar i veckan. Insatsen idag var verkligen under all kritik som bara finns.

Matchens spelare i Arsenal

Martinez

Den enda möjliga kandidaten till denna utmärkelsen. Den enda spelaren som gjorde något bra i första halvlek och som var anledningen till att Arsenal kunde gå in i halvtidsvilan med 0-0.

Emiliano Martínez
5/5

Laguppställning

Martinez
Mustafi, Sokratis, Holding
Maitland-Niles, Willock, Ceballos, Tierney
Pepe, Martinelli, Saka

Byten:
Ceballos > Guendouzi '54
Saka > Lacazette '65
Willock > Torreira '78

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *